Hem Personen Medicinaren Företagaren Sammandrag Fotografen
Privatpersonen Publik person

Ingemar Joelsson - sida 2

Jag växte upp i i förorten Rickomberga strax utanför Uppsala, samma område där Gösta Knutssons Rickard från Rickomberga levde. Mina föräldrar bodde i lärarbostaden. Det var en ganska idyllisk barndom.

 

Som den lärare min mor var, genomförde hon mitt första skolår med mig vid stora bordet i "salen", som högtidsrummet ofta hette på den tiden. Det betydde att jag började direkt i klass två i den privata skolan "Lindska skolan" i Uppsala där jag gick i tre år och prövade därefter i alla ämnen in till realskolan vid Högra Allmänna Läroverket i Uppsala.

 

Efter fyra-årig realskola var det bara att gå över till fyraårigt gymnasium vid samma skola. Jag gick real-linjen och det var naturligt för mig att välja en extremt naturvetenskaplig ämneskombination. Det jag mest minns är undervisningen i matematik, specialmatematik, fysik och kemi. Men visst förekom också historia, svenska och engelska. Och två årskurser franska, inte att förglömma.

 

Jag hade förmånen att bli undervisad av skolans mest briljanta lärare: lektorn, fil.dr Sixten Thörnqvist. Åren vid Högre Allmänna läroverket var en underbar tid i livet. Avslutad med studentexamen vårterminen 1948.

 

Därefter gällde det att göra ett val för livet. Jag sökte till Teoretisk Fysik vid Kungl Tekniska högskolan och till Läkarlinjen vid Uppsala Universitet. Jag kom in på båda valen, men jag fick besked från Läkarlinjen först och  chansade på att den utbildningen skulle bli det rätta!

Gå till sida 3     Tillbaka till sida 1

Lindska skolan i Uppsala, belägen mitt emot Trefaldighetskyrkan.
Åsgränd löper längs skolans sida.