Hem Personen Medicinaren Företagaren Sammandrag Fotografen
Läkaren Forskaren Akademikern Utlandsuppdrag

Tiden i Umeå

Jag fick alltså professuren i Obstetrik och Gynekologi (innehavare av lärostolen) år 1975. Jag började Umeåtiden med en tjänstledighet på en månad. Den tiden tillbringade jag med en föreläsningsresa i Sydamerika tillsammans med Axel Ingelman-Sundberg och Mirjam Furuhjelm.

Vi startade resan i Montevideo, Uruguay och fortsatte längs Amazonas till den underbara staden Manaus i Brasilien. Vidare till Bogota i Colombia och till Lima, Peru där den första föreläsningen om klimakteriet och dess behandling med kombinationen östrogen - gestagen begynte. Vi hann också med en bilfärd i Anderna på så där 3500 meter över havet. Jag körde en hyrd Volksvagen, en fantastisk bilfärd med coboltblå sjöar längs resvägen.

Föreläsningarna fortsatte sedan i Santiago de Chile, Rosario, Argentina - där jag föreläste från stadens operascen - en underbar upplevelse. Vidare till Buenos Aires, Argentina, återigen Montevideo, Uruguay, Rio de Janeiro, Brasilien och därifrån återfärd till Stockholm.

Därefter var det dags att starta ämbetsperioden i Umeå.

En 20 år lång arbetsperiod. Fylld av chefsskapet för kvinnokliniken och ledarskapet för institutionen.

I det första fallet innbar det vanligt kliniskt arbete, operativ verksamhet tillsammans med polikliklinisk undersöknigsverksamhet. Den obstetriska verksamhetet delegerade jag till docenten Wiklund, jag hade tidigare - under Stockholmstiden - varit opponent när han försvarade sin doktorsavhandling.

Utöver detta innebar institutions-chefsskapet undervisning av läkar-studerande och handledning av läkare under specialistutbildning. Jag handledde också två läkare i deras forskningsarbete, som ledde fram till medicine doktorsgrad, Jan Rydnert och Othon Lalos.

Därutöver mycket kommittéarbete, jag minns särskild deltagande i den etiska forskningskommittén.

Docenten Bo von Schultz bistod enormt mycket, speciellt med undervisningen av läkarstuderane och med kommittéarbete.

Tillbaka till Akademikern, klicka här