Hem Personen Medicinaren Företagaren Sammandrag Fotografen
Läkaren Forskaren Akademikern Utlandsuppdrag

Utlandsuppdrag sida 2

Genom dörren till den stora operationssalen kom ett "tåg" av seriekopplade bårvagnar. Den fråmsta kopplades till en "gynstol" dit kvinnan flyttades över. När ingreppet var klart kopplades nästa bår till "gynstolen". De färdigbehandlade patienterna fördes i ett återigen sammankopplat "bärvagns-tåg" till en uppvakningsavdelning där de fick en kopp the med smörgås. Vi opererade cirka 100 kvinnor om dagen i tre dagar.

2. Orsaken till att jag hade valts till medlem i steriliseringsuppdraget var att jag något år tidigare hade deltagrt i en arbetsgrupp, som bildade "The American Association of Gynecologic Laparoscopists", AAGL. Initiativtagare var Jordan M. Phillips, professor vid University of California-Irvine, söder om Los Angeles. Jordan Philips hade en omåttlig personlig drivkraft, han kunde entusiasmera människor och driva igenom sina idéer på internationell nivå. Jordan utvecklade laparoskopisk mikrokirurgi och hade förmåga och resurser att arrangera efterutbildning för läkare i Usa, Europa, Asien, Australien och Sydamerika. Vid sin sida hade hade han - icke att förglömma - John Marlow, en Washington DC baserad läkare och professor. Vi hade några oförglömliga år tillsammans. Jag kan aldrig glöma den frackmiddag som avslutade bildandet av Laparoskopi-föreningen på det 5 stjärniga, nybyggda (i en stil som omtalades i hela USA) hotellet Hyatt Regency i Atlanta, Geeorgia. En oförglömlig kväll.

Andra oförglömliga dagar med Jordan Philips var då han hade ordnat en kongress för de internationellt mest aktiva laparoskopisterna. Avsikten var att analysera risker och möjliga komlikationer till gynekologisk laparoskopi. Konferensen ägde rum på ett slotts-hotell i närjeten av Lyon i Frankrike. Diskussionen mycket givande och hotell-faciliteterna inklusive restaurangen helt enastående.

Under kongressens 5 dagar utbröt flyg- och tåg-strejk i Frankrike. Jordan och jag lyckades övertala en lokal taxichaufför att köra oss till de Gaulle flygplatsen i Paris - en sträcka på 500 kilometer. Vi hann båda med våra bokade resor till New York respektive Stockholm med så då 30 minuters marginal. Chauffören fick motsvarande SEK 2000 i driks av Jordan!

Ett ytterligare minne är en gemensam resa till Tunis, Tunisien för att lära ut laparoskopisk kirurgi. Lättsamt, trevligt, kollegialt. Boende på det enormt stora Hilton Tunis, beläget på en höjd strax utanför staden. På sjukhuset ett välutrustat operationsrum. Ett par katter sprng hemtamt i operationsrummet. Jag kunde inte dölja min förvåning. Förklaringen var: det är enda möjligheten att undvika råttor i operations-salen!

3. Ett ytterligare utlandsuppdrag utgör ett måste att redovisa. Karolinska institutet fick förfrågan från South-American Society of Obstetrics and Gynecologi att arrangera en rundresa med föreläsningar på ett antal universitetskliniker om "Klimakteriet och dess behandling". Det gällde vem av de två kvinnoklinikernas chefer, som skulle anta umaningen. Vinnaren var Axel Ingelman-Sundberg på kliniken vid Sabbatsberg. Axel ordnade så att han själv, hans hustru Mirjam Furuhjelm och jag skulle resa. Dettta var 1975. En resebyrå i Umeå vann vår förfrågan, ställd till 5 eller 6 resebyråer när det gälle att ordna den mycket omfattande resan.

Gå tillbaka till ulandsuppdrag sida 1